Folk frågar mig ofta vad en safir ädelsten står för, om safiren är ett lämpligt val för en förlovningsring och vad den kostar. Jag förstår. Med tanke på att diamanten har varit det traditionella valet genom hela historien, väcker det många frågor att fundera på om man ska byta ut centrumstenen mot en safir. Därför bestämde jag mig för att skriva en komplett guide om safirer i alla färger. Njut av det!
Varför en safir är ett bra val för en förlovningsring
En safir i mitten kan vara ett bra val om du vill ha en ring som inte blir för dyr men där du inte heller vill kompromissa med kvaliteten. Safiren är en dyrbar ädelsten, precis som diamanten, rubinen (som är en röd safir) och smaragden. När du tänker på safirer tänker du förmodligen på en mörkblå, kunglig ädelsten. Men safirer finns i en regnbåge av färger – till och med i vitt, som du ser i Abelstedts urval. Vita safirer är bland de dyraste och mest sällsynta av alla safirer. Vissa vita safirer kan till och med vara dyrare än vita diamanter, vilket jag kommer att förklara närmare om en stund.
Jag är själv väldigt förtjust i safirer och vågar avslöja att jag har valt att ha en vit safir som mittsten i min egen förlovningsring. Men jag var mycket tveksam till en början eftersom den traditionella diamanten säkert också har sina fördelar jämfört med en safir. Det är därför jag har valt att skriva den här kompletta guiden om safirer som jag hoppas kan ge dig råd från A till B. Om du befinner dig i dilemmat om du ska välja en diamant eller en safir har jag skrivit en separat guide om detta ämne här.
Vad består en safir av?
Låt oss se tillbaka lite till kemin i grundskolan och minnas det periodiska systemet. Alla ädelstenar är gjorda av de naturligt förekommande ämnen som din lärare förmodligen fick dig att komma ihåg, men det spännande med safirer är att en liten dos av ett extra ämne kan skapa en helt annan färg.
Safirer består huvudsakligen av mineralen korund. När korund blandas med små doser av andra grundämnen blir det nästan alla färger på skalan. Roligt faktum: rubiner är faktiskt bara en röd korund – namnet ”rubin” hänvisar helt enkelt till dess röda färg, så det är inte en helt annan typ av ädelsten än safiren som folk har en tendens att tro.
Här är hur några av safirens färger kom till:
Vita safirer är ren korund utan föroreningar och andra ämnen. De ser färglösa ut och kan därför nästan förväxlas med en diamant.
Gula safirer får sin gyllene varma färg från små mängder järn.
Blå safirer får sin blå färg från spår av titan och järn som blandas in i korund.
Rosa safirer skapas tack vare små mängder krom.
Orange safirer tillverkas av en blandning av järn och krom.
Gröna safirer i olika nyanser skapas med olika mängder järn och titan.
Hållbarhet och hårdhet hos en safir
Safiren har en hårdhet på 9 av 10 på Mohsskalan medan diamanten har en hårdhet på 10. Om du vill ha en färgad sten som uppfyller alla krav på hållbarhet, skönhet och färgval rekommenderar jag safiren eftersom den är den näst hårdaste naturliga stenen efter diamanten, vilket gör den mycket reptålig och ett perfekt val för daglig användning, vilket också gör den till ett utmärkt val för en värdefull förlovningsring.
Vad kostar en Sapphire?
På senare tid har safirer börjat bli mer populära i förlovningsringar och högklassiga smycken än diamanter, delvis på grund av ovanstående skäl, men priset och det stora urvalet av färger är det största skälet. En stor fördel med den vita safiren jämfört med en diamant är priset. En diamant på 1 karat kan lätt kosta 4 000-5 000 USD, medan en vit safir av samma storlek ofta kan köpas för mindre än 1 500 USD. Så om du letar efter en större sten finns det definitivt en chans att du föredrar en safir.
Vad symboliserar safiren?
Många källor visar att safirer tros symbolisera visdom, dygd, tur och helighet för de kungliga. I en förlovningsring betyder en safir också trohet och uppriktighet. För många år sedan sades det att safirens reflektion bidrog till att göra himlen blå. Den mest typiska safiren är mörkblå, men i dag är alla färger lika populära och vita safirer har blivit en succé i stället för en vit diamant.
Safiren är födelsesten för september månad. Så om din bättre hälft är född i september eller om ni blev officiella i den månaden kan det vara en söt symbol att fira med safiren.
Dessutom är safirer lättare att få tag på etiska källor och mindre skadliga för miljön. Liksom de flesta andra färgade ädelstenar är det mycket lättare att utvinna safirer än diamanter. Nästan 85 % av de färgade ädelstenarna utvinns för hand utan stora borrar. Samtidigt utvinns de ofta från mindre gruvor och det är därför lättare att ha en direkt koppling till tillverkaren och därmed veta att resan har varit lämplig från gruva till skärning.
Safirens kvalitet
När man talar om diamanter och kvalitet tittar man ofta på de 4 C:na: skärning, klarhet, karat och färg. Men när det gäller ädelstenar som safirer tittar man inte på exakt samma saker. Låt mig ändå gå igenom var och en av dem:
Skärning: Till skillnad från diamanter finns det ingen standardslipning för safirer, och det finns inte heller någon specifik slipning som gör safiren vackrare. Skärning är därför inte en faktor som ses som en måttstock för safirens kvalitet.
Klarhet: Diamanter undersöks i ett förstoringsglas för att hitta inneslutningar med 11x förstoring, men detta är inte ett normalt standardförfarande för safirer. Anledningen till detta är att de bildas av många olika mineraler som lätt fastnar i safiren och man accepterar därför att det finns små fel och inneslutningar i de flesta safirer. Det är nästan omöjligt att ta sig fram.
Det ultimata måttet på safirens klarhet är om den är ”ögonren” (dvs. utan inneslutningar för blotta ögat). Inklusioner och defekter är i allmänhet mycket mindre märkbara i safirer tack vare deras djup och färg.
Om du hittar en helt felfri safir är den troligen skapad i ett laboratorium. Safirer med nästan perfekt klarhet är extremt sällsynta och svindlande dyra.
Karat: Här talar vi om stenens vikt och storlek. Safirer är tyngre än diamanter och därför. En diamant på 1 karat ser större ut än en safir på 1 karat. Därför mäts safirer ofta i millimeter i stället för i karat. En rund safir på en karat mäter cirka 6 mm, medan en rund diamant på en karat mäter cirka 6,5 mm i diameter.
Så när du tittar på safirstorlekar bör du titta på millimeter i stället för karat.
Det fjärde C: Safirens färg
Safiren består av aluminiumoxid med en trigonal kristallstruktur. Den finns i en mängd olika nyanser, bland annat vitt, violett, grönt, gult, orange, rosa, lila och mellanliggande nyanser. Det finns också delvis färgade safirer som visar kombinationer av olika färger. Vissa safirer uppvisar färgförändringar, oftast från blått i dagsljus eller lysrörsbelysning till lila i glödljus. Safirer kan även vara grå, svarta eller bruna.
Ädelstenars färg kan vara både otroligt spännande och lite svår att navigera i. Det finns många färgalternativ och det kan vara ganska överväldigande, men de flesta väljer färgerna: vitt, blått, guld eller champagne. Färg kommer alltid att vara en personlig preferens, och enligt min åsikt är ingen färg bättre än någon annan. Skönheten med naturligt färgade stenar är att de är dikterade av Moder Jord, så du kommer inte att hitta två identiska, naturliga safirer – din ädelsten är helt unik för dig.
Den vita safiren
Vi känner alla till och älskar den berömda blå safiren. Men som jag nämnde tidigare kan en safir också vara färglös. Liksom diamanter kallar vi ofta färglösa safirer för ”vita” safirer.
Naturliga vita safirer är extremt sällsynta och ofta dyrare än diamanter. Men när du tittar på nätet eller i butikerna ser du många av dem. Varför? De flesta vita safirer är nämligen inte riktigt vita. Oftast är det gula eller grå safirer som har genomgått en värmebehandling eller kemisk behandling för att förstärka färgen. Som du kan föreställa dig, leder detta till att värdet på den vita safiren minskar.
För en vit safir är färgen den viktigaste faktorn. Ju renare färglöshet, desto bättre. När du bedömer safirens färg kan du titta på den med blotta ögat och se om stenen tilltalar dig. Det viktigaste är att se till att färgen är jämn i hela stenen. På grund av värmebehandling är det troligare att färgen i safiren inte är jämnt fördelad. Om färgen är jämn är stenen mer värdefull, eftersom en vit safir med ojämn färg är mindre tilltalande.
Skillnader mellan diamant och vit safir
När man jämför en vit safir med en diamant finns det några skillnader som faller i ögonen. Den tydligaste skillnaden är gnistan. Vita safirer gnistrar mindre än diamanter, men det är inte alltid något man kan se med blotta ögat. När det gäller klarhet har safirer vanligtvis fler fläckar än diamanter. Men som du vet kan detta variera från diamant till diamant. Safirer drar också till sig mer smuts, vilket innebär att du måste rengöra en safir oftare än en diamant.
Behandling av en safir
Nästan alla safirer har värmebehandlats, dvs. de har värmebehandlats vid extremt höga temperaturer för att intensifiera deras färg och förbättra deras klarhet. I århundraden har värme använts för att förbättra safirernas utseende och lyster. Du kan därför nästan alltid anta att varje safir du köper är värmebehandlad om det inte tydligt står att den inte är det.
Värmebehandlingar är mycket vanliga i ädelstenar och inget att oroa sig för eftersom det är allmänt accepterat och säkert. Anledningen till detta är att endast cirka 1 % av alla safirer är av tillräckligt god kvalitet för att man ska kunna hoppa över värmebehandlingen.
Om man bara skulle använda den 1 procent av safirerna som är av tillräckligt god kvalitet för att inte behöva värmebehandlas, skulle 99 procent av de safirer som bryts ut slängas. Man skulle därför inte på något sätt kunna tillgodose efterfrågan, för att inte tala om att det skulle vara ett otroligt slöseri med jordens värdefulla resurser.
Medan ädelstenssamlare älskar den orörda, naturliga skönheten hos en obehandlad safir, hyllar vi också den behandling som gör det möjligt för fler människor att få en äkta safir.
De vanligaste frågorna om safirförlovningsringar
Är safirer populära som förlovningsringar?
Safiren är det näst mest populära valet av mittsten för en förlovningsring efter diamanten. Safirringar är inte bara vackra, de är också hållbara och ligger som sagt strax efter diamanten på Mohs hårdhetsskala. Detta innebär att en safirring är motståndskraftig mot skador även när den bärs varje dag.
Vilka former kan safir finnas i?
Safirer är vanligen runda eller ovala i sin skärning men kan också vara rektangulära, päronformade eller fyrkantiga.
Blir vit safir tråkig med tiden?
När en vit safir blir lite smutsig kan den förlora en liten del av sin skönhet och gnist. Om du rengör stenen kommer den dock att få sin gnist tillbaka.
Är alla safirer blå?
Safirer bildas naturligt i alla regnbågens färger samt svart och färglös. De blå nyanserna är säkert de mest kända och sträcker sig från mörkt bläckblått, djupt kungsblått till blekt kornblått. Blågröna, vita, rosa, gröna och gula safirer är också populära val för förlovningsringar. Det är ett känt faktum att rubiner också är safirer. Ruby är bara den röda sorten.
Hur mycket är en White Sapphire värd?
Den vita safiren finns i flera olika kvaliteter. Helt klara stenar är ganska sällsynta, vilket ger dem ett högre värde. Även om klara, vita safirer ser ut som äkta diamanter har de ett lägre pris, ofta en tredjedel av en diamant av samma storlek när man talar om större stenar.
Är safirer mer värdefulla än diamanter?
Safirringar är ett bra val om du letar efter ett mer prisvärt alternativ för en förlovningsring. De flesta sorter kostar inte lika mycket som en diamant av samma storlek. Undantaget är de större exemplaren av de mycket sällsynta färgerna padparadscha (persikorange) och blodröd rubin. Värdet av båda dessa kan konkurrera med priset på en diamant av samma storlek.
Vilka mönster är bäst lämpade för safirförlovningsringar?
Oftast består safirförlovningsringar också av diamanter. Vare sig det är en solitär eller en halo design, ingår diamanter ofta för att ge en kontrast till safirens mittsten. Safirer är fantastiska i klassisk, vintage eller naturinspirerad design och kan vara en slående mittpunkt i modernare stilar.
Diamanter som sidostenar
Ett populärt val för att ge din design extra glans är att lägga till små sidodiamanter runt huvudstenen. Oavsett om de sitter i en gloria, ett kluster eller längs bandet kan flera mindre diamanter ge fantastiska detaljer och ge liv åt din safirring.
Safir förlovningsringar från Abelstedt
På Abelstedt specialiserar vi oss på att förse våra kunder med de finaste safirerna av bästa kvalitet. Våra naturliga safirer erbjuder äkta skönhet, sällsynthet och ett överlägset värde jämfört med andra handlade safirer. Vi erbjuder ett stort urval av blå safirer, rosa safirer, gula safirer, vita safirer och andra unika naturliga safirer. Alla våra safirer slipas i vår egen verkstad och sätts i varje ring för hand.
Oavsett om du letar efter en gåva, en ring för vardagsbruk eller en safirförlovningsring hittar du det perfekta valet i vår kollektion. Och om du är intresserad av att designa en specialdesignad safirring kan du alltid kontakta mig i chatten eller via e-post. Då löser vi det tillsammans.