30-dagars returpolicy

2-4 dagars leverans - se alternativ

Enkel retur och byte

Den ultimata guiden till förlovningsringar

Att köpa en förlovningsring kan vara en skrämmande uppgift. I den här ultimata guiden om förlovningsringar går jag igenom allt du behöver veta innan du köper hennes perfekta ring.
av
Julie Abelstedt
Grundare av Abelstedt

Mitt namn är Julie Abelstedt och jag är grundaren av Abelstedt. Jag har varit verksam i smyckesbranschen i över 7 år och har guidat och designat förlovningsringar åt mer än 100 par – från låga till höga priser.

Om du funderar på att fria till din bättre hälft bör du läsa den här ultimata guiden som jag har skrivit i sin helhet. Jag tycker att det är viktigt att du lär dig lite om förlovningsringar innan du går ut och köper en eftersom du annars kan få en dyr och irriterande upplevelse om du antingen köper en för dyr, får tag på fel kvalitet eller känner att designen har varit fel val i längden. Jag har själv nyligen gift mig, så jag ska försöka skriva mina personliga åsikter om vad man bör tänka på innan man köper en förlovningsring. I den här guiden förklarar jag de olika metaller du bör känna till och vilka ädelstenar du kan välja om en diamant är för dyr. Om mittstenen är en klassisk diamant kommer jag naturligtvis också att gå igenom de fyra K:n som används för att kategorisera diamantkvaliteten.

Förlovningsringar är varaktiga tecken på kärlek. Det har varit så i hundratals år. Förlovningsringar uttrycker varaktig kamratskap, kärlek och samhörighet mellan människor. Även om denna tradition är hundratals år gammal är det en tradition som både män och kvinnor har hållit fast vid. Förlovningsringen förenar par och visar andra att de hör ihop i kärlekens namn.

Jag anser att det finns 13 faktorer som är viktiga att känna till innan man köper en förlovningsring. Vi går in på det.

Köp förlovningsringen i god tid

Om du inte råkar ha en ring som ligger och skräpar eller kanske en ring som du ärvt och som du har för avsikt att ge vidare, ska du avsätta gott om tid för att hitta och få rätt ring på plats eller justerad innan du friar. Jag rekommenderar alltid att du börjar köpa 2-3 månader innan du tänker göra förslaget.

Många väljer en ring som är designad och tillverkad helt unikt för dem. Det kan antingen bero på att du har upptäckt att din partner har sparat bilder av en viss typ av ring som du inte kan hitta någonstans. Det kan bero på att du tycker att det är mest romantiskt att ringen är unik. Eftersom en unik och handgjord förlovningsring kräver extra arbete tar det också längre tid att producera den jämfört med att bara beställa en förlovningsring som finns i lager. Om du vill vara säker på att du får din förlovningsring i rätt tid kan du prata med en designer i god tid. En bra tumregel är att börja processen 2-3 månader i förväg, vilket ger dig gott om tid.

Vilken form bör mittstenen ha i en förlovningsring?

Om din partner sparar bilder och länkar av en viss diamantform och du inte vet vad diamantformen betyder kan det leda till att du gör ett felaktigt köp i slutändan. Det finns många olika former av diamanter och det kan vara lite förvirrande att veta att ”rund slipning” till exempel hänvisar till den runda formen på mittstenen i en diamantring. Nedan kan du se de olika typerna av mittstenar rangordnade efter popularitet.

Diamantformer

Den mest populära formen är ”round cut”, dvs. en rund mittsten. Det är också den mest klassiska och den som ofta används för de små diamanterna runt huvudstenen i en gloria. Om din bättre hälft däremot är mer intresserad av något unikt, välj en av de andra mer otraditionella och speciella diamantformerna.

Hitta hennes rätta ringstorlek

När du går ut och köper en förlovningsring till din partner är det otroligt viktigt att du känner till hennes fingerstorlek! I regel ska förlovningsringen placeras på vänster ringfinger, så det är den storleken du behöver känna till (ja, det kan finnas en skillnad i storleken på höger och vänster finger).

Det bästa sättet att ta reda på hennes ringstorlek är att fråga henne – eller ännu bättre, få henne att låta mäta den exakt av en juvelerare om hon själv är osäker.

Om du vill vara diskret kan du också försöka mäta innerdiametern på en av hennes nuvarande ringar. Det är dock viktigt att du mäter mycket noggrant eftersom bara en halv millimeter kan ge en märkbar skillnad i storlek. Många juvelerare lånar också ut måttmätare som du kan ta med dig hem för att mäta hennes storlek exakt.

Ett annat tips är att ta hjälp av sina vänner och sin familj. Det kan mycket väl vara så att de känner till hennes ringstorlek. Du kan också se vilken ring hon har på sitt vänstra ringfinger, låna den och låta mäta den hos en juvelerare. Här är det dock mycket viktigt att ringens bredd är ungefär densamma som den du vill köpa. En bred ring kan kännas lite mindre i storlek än en tunn ring.

Jag brukar alltid göra våra kunder medvetna om detta eftersom många kvinnor väljer att gå en storlek ner om de har en tunn förlovningsring med en tung krona, eftersom det inte finns något värre än en ring som roterar eftersom den tunga kronan går ner och sätter sig på sidan av fingret. På Abelstedt har vi storlekar från storlek 46 till 69. De mest populära storlekarna är 50, 52 och 54.

Jag har gjort en storleksguide som du kan skriva ut för att mäta hennes storlek om du inte har möjlighet att be hennes familj om råd eller ta en titt förbi juveleraren. Du kan kolla in storleksguiden här.

Du kan också beställa en gratis ringmätare här, men då måste du låna hennes finger.

Fastställ din budget för förlovningsringen

Ett misstag som många människor gör när de köper en förlovningsring är att överskrida sin budget och sedan ångra köpet – eller ännu värre, sätta sig själva i en olycklig ekonomisk situation för att de inte har satt upp en budget från början. Just därför grundade jag Abelstedt eftersom jag kände att det fanns en brist på förlovningsringar som inte bara var tillgängliga för dem som inte hade en budget på +8 000 dollar.

Det finns inget rätt eller fel belopp att lägga på en förlovningsring. Dessa tre faktorer spelar in:

 • Din budget och din ekonomiska situation
 • Din partners förväntningar
 • Betydelsen av ringen

En förlovningsring är en personlig sak för paret vars kärlek den symboliserar. Redan av denna anledning är det omöjligt att ange en specifik summa för vad det bör kosta. Försök bara att hitta en ring som du har råd med och som du vet att din partner kommer att uppskatta.

Hitta en bra och pålitlig återförsäljare av smycken

När du köper en förlovningsring är det viktigt att du väljer en smyckeshandlare som naturligtvis har det urval du vill ha, men det är också viktigt att du hittar någon som ger en bra och personlig service både före och efter köpet. Många tror att det är bäst att gå till en fysisk butik för att vara säker på att få bra service, men jag tycker att de flesta blir besvikna eftersom de hittar mycket billigare priser för en jämförbar ring på nätet efteråt. Om du är osäker på om den potentiella smyckeshandlaren erbjuder en bra service rekommenderar jag att du kontaktar dem innan du köper för att se hur snabbt de återkommer och hur mycket tid de tar på sig att besvara dina frågor.

På Abelstedt har vi erfarenheten och utbildningen för att hjälpa våra kunder ordentligt genom designprocessen för en förlovningsring och tydligt förklara de olika faktorer som spelar in för att hitta den perfekta förlovningsringen. Jag tar hand om de flesta kunder när det gäller köp från vår diamantsamling. Jag gillar att ta hand om varje kund personligen, eftersom vi ofta hittar en mer personlig och bra lösning för en förlovningsring. Jag får alltid personlig hjälp efter varje enskilt köp.

Vilken typ är din bättre hälft?

När du väljer utseendet på hennes förlovningsring är det viktigt att du väljer en design som passar den typ av tjej som din partner är. Föredrar din partner den mycket feminina ”prinsesslooken”? Eller är hon mer intresserad av en enkel sportig look? Om det är det sistnämnda är hon förmodligen inte intresserad av en extravagant look med massor av diamanter och ädelstenar. Försök vid behov att gå igenom hennes smyckeskrin för att se vad hon har och vad som passar bra.

Vilken guldfärg ska förlovningsringen ha?

Här skulle jag förmodligen också smyckeskrinet för att se vilken färg hon brukar ha på sina smycken. Är hon mest intresserad av varmt gult guld eller är de flesta av hennes smycken i kallt vitguld eller silver? Det kan också vara så att hon älskar roséguld? Du bör välja den färg som passar bäst ihop med hennes andra smycken.

Personligen rekommenderar jag alltid en ring i vitguld, eftersom den ljusa färgen passar bra ihop med en vit ädelsten. Guld framhäver inte diamanter eller andra ädelstenar särskilt bra. Men om du har en ring där större delen av ringen inte är fylld med stenar är gult guld naturligtvis också superfint.

Vilken guldkarat ska du välja för en förlovningsring?

En förlovningsring är oftast gjord av guld, även om den inte nödvändigtvis behöver vara guldfärgad – den kan också vara vitguld eller roséguld.

Du kan ofta välja mellan 9-10 karat, 14 karat och 18 karat vitguld. 14 karat är mindre rent än 18 karat, men 14 karat kan vara mer hållbart än 18 karat vitguld. Ju renare guldet är, desto mjukare är det. Därför är det inte nödvändigtvis det bästa valet att välja en hög karat om du vill att ringen ska vara mer hållbar. Karat har också något att säga om guldets färg. Om du väljer en hög karat kommer den gula färgen att framstå som mer gyllene och mörkare. På bilden nedan kan du se exempel på de olika färgerna.

Välj en förlovningsring som är unik och har karaktär

Även om din bästa väninna har valt en supervacker ring, ska du aldrig välja något som ser ut som den eller som liknar den. En ring ska spegla din partners och din unika relation och ska därför också vara unik. Ingen tjej vill ha samma förlovningsring som sin bästa vän. Försök att välja en ring som är personlig och som berättar en historia om er som par.

Ta en titt på hennes hand

Händer är olika, och även om din partner är liten kan hennes fingrar mycket väl vara stora om hon är kraftigt byggd. Det kan vara en idé att titta på det eftersom det brukar sägas att en tunn och fin hand är snyggare med en tunn ring, medan en större hand är snyggare med en ring som har en viss fyllighet.

Om hon har breda fingrar skulle jag rekommendera att du väljer en ring med en dubbel halo, eftersom det är ett exempel på en ring som är fyllig utan att du spränger budgeten:

Om hon har en liten hand kan en solitärring vara ett bra val eftersom den är enkel, fin och liten:

Välj en ringstorlek som (nästan) passar

Tänk på att detta är en ring som kommer att följa henne i många år framöver. Det är därför en bra idé att se framåt när man väljer storlek. Jag rekommenderar att du inte väljer en ring som sitter för hårt på fingret. Det är okej om det finns lite utrymme för fingret att expandera. Det kan vara så att hennes hand växer med åren (vilket de flesta gör) eller att hon blir gravid och därför får en större storlek av den anledningen.

Känn till de fyra C:na

Om du är säker på att du vill ha en diamant som mittsten är det viktigt att du känner till de fyra C:na som är kvalitetsklassificeringar för diamanter. Här följer en kort översikt:

Skärning: En bedömning av hur väl en diamant är slipad, vilket påverkar hur den fångar ljuset.

Färg: En klassificering av hur färglös en vit diamant är.

Klarhet: En bedömning av hur felfri en diamant är, både på insidan och utsidan.

Karat: En viktmätning som kan ge dig en uppfattning om hur stor en diamant är.

Min rekommendation för diamantens kvalitet

Även om alla fyra C:n är viktiga, rekommenderar smyckesexperter och jag själv vanligtvis att man prioriterar slipningen när man väljer en diamant. Om en diamant har en dålig kvalitet reflekterar den inte ljuset väl, vilket gör att den ser tråkig och smutsig ut. SI1, G-H är en genomsnittlig, god kvalitet och ett bra val för alla diamantköp. Dessa egenskaper är vanligtvis de som jag rekommenderar. Om du vill ha en ring med många små diamanter skulle jag aldrig välja SI1 eftersom du inte ser diamantkvaliteten på samma sätt som med en stor diamant.

Här är de olika diamantkvaliteter som jag kan rekommendera:

Klarhet: KLARHET: SI1

SI1 innebär att diamanten har några små inneslutningar. Det kan vara små fläckar som inte syns med blotta ögat. SI1 är faktiskt den bästa klarhetsgraden på skalan som har inneslutningar. De är alltså inte synliga för ögat, oavsett från vilken vinkel du ser diamanten. För att se inneslutningar eller brister i en SI1-diamant måste du använda ett mikroskop eller ett 10x förstoringsglas från en juvelerare för att se dem. Inklusionerna är så små (vilket naturligtvis är bra).

Alla diamanter med en klarhetsklass under SI1 (dvs. SI2, I1, I2 och I3) har defekter som du kan se ovanifrån eller från sidan.

Du får alltså en vacker diamant där inneslutningarna är väl dolda till ett bra pris om du väljer SI1. Du kan gå mycket högre upp i klarhet (t.ex. FL, IF, VVS1, VVS2, VS1, VS2), men med blotta ögat kan du inte se någon större skillnad mellan dessa stenar. Det är bara i ett mikroskop som du kan se skillnaden, men ärligt talat, hur ofta ser du din diamant i ett mikroskop?

Det är det som gör SI1 så populärt och det är helt klart anledningen till att jag skulle välja en SI1-diamant.

Färg: G eller H

Låt oss ta en titt på färgen eftersom den naturligtvis också spelar en roll. Färgskalan G-H innebär att diamanten anses vara en ”fin vit” diamant. Båda är dock helt okej att köpa. Båda färgerna befinner sig i den höga skalan av färglöshet, men inte i den allra högsta.

Med en G- eller H-färgad diamant kommer den att se ganska vit ut (men anses vara off white). De flesta människor ser inte skillnaden mellan ett G eller H och en högre färg på skalan. Diamanter med färgen D, E eller F är de högsta på den färglösa skalan. De färglösa D, E och F är vackra, men de är också mycket dyrare. Och eftersom de flesta människor inte vet skillnaden mellan en ”fin vit” diamant och en ”rent vit” (D, E och F) diamant, varför lägga extra pengar på det?

Du kan också välja en lägre färg på skalan, till exempel I, J, K, L och M, men då får du diamanter som börjar få en gul nyans och det är inte lika vackert som den fina vita (även om vissa älskar den värme som den kan ge diamanten).

Så håll dig till en vit diamant inom G eller H så ser den ljusare och vitare ut.

Kvaliteten och priset

Klarhet, färg och pris är naturligtvis det som gör SI1, G-H till de mest populära diamantkvaliteterna på marknaden. Det är båda fantastiska egenskaper som du inte heller behöver tömma ditt bankkonto för att ha råd med. Om du vill spendera extra pengar på en diamant är det bättre att ta ett steg upp i storlek och karat.

Behöver diamanten jag köper ett certifikat?

Om du köper en större diamant ska du alltid se till att du får ett certifikat. Jag rekommenderar alltid att du väljer en diamant som är GIA-certifierad. GIA-certifikat används ofta inom smyckesindustrin för att hänvisa till diamanter som har genomgått GIA:s rigorösa klassificeringsprocess. Det är alltså ett certifikat på din diamant som garanterar att din SI1, G-H-diamant faktiskt är en SI1, G-H-diamant.

Bläddra bland Abelstedts förlovningsringar för att hitta den ring som passar dig och din partner. I vår kollektion har vi ett brett utbud av stilar att välja mellan – både billiga förlovningsringar och förlovningsringar med skräddarsydd service. Detta ger dig chansen att hitta eller designa den perfekta ringen för dig eller din partner med hjälp av vårt designteam.

Vanliga frågor om förlovningsringar

Vilken hand ska förlovningsringen bäras på?

Förlovningsringen ska bäras på vänster hand på ringfingret. Detta bör du tänka på när du väljer storlek eftersom höger och vänster ringfinger vanligtvis inte är exakt lika stora.

I västvärlden kan traditionen att bära förlovningsringen på fjärde fingret, dvs. ringfingret, spåras ända tillbaka till romarriket. De trodde att detta finger hade en ven som löper direkt till hjärtat och därför kallas det ”Vena Amoris”, vilket betyder ”kärlekens ven”. Eftersom hjärtat är centrum för dina känslor ansågs ringfingret därför vara det bästa fingret att bära förlovningsringen på.

Kan jag få min ringstorlek korrigerad om förlovningsringen inte passar?

Här är det viktigt att du gör rätt val första gången – åtminstone så nära som möjligt! Om du köper en ring som är för stor eller för liten kan de flesta juvelerare justera storleken. Det kostar vanligtvis runt 70 dollar och tar ungefär 10 dagar för en bra juvelerare att fixa det. Problemet med detta är att många förlovningsringar kan bli lite ömtåliga av att justeras i storlek. När du gör en förlovningsring mindre skär du bort en liten bit från ringens botten och sedan pressar du ihop ringen och svetsar den. Du kan inte se att ringen har blivit mindre, men det kan påverka fästarna om det finns många stenar i förlovningsringen. När förlovningsringen trycks ihop kan de delar som håller fast varje sten i ringen röra sig. Detta kan leda till att du förlorar diamanter med tiden. Detta händer naturligtvis oftast inte, men det är viktigt att du känner till riskerna innan du ändrar storleken på din förlovningsring.

När du lånar en av hennes befintliga ringar, se till att det är en ring som hon bär på samma finger som den nya ringen du planerar att köpa. I den här lilla guiden ger jag dig några råd och vägledning om hur du kan hitta hennes storlek hemma.

Kan jag köpa en förlovningsring i silver?

Du kan enkelt göra ditt frieri till ett minnesvärt ögonblick genom att ge henne en vacker silverring som hon kommer att älska för alltid, men som inte har kostat mycket. En förlovningsring i silver är inte ett dåligt val med all sin gnistrande glans. Många väljer idag att köpa en billigare förlovningsring. Orsaken kan vara många. I vissa fall vill paret hellre lägga pengarna på en bättre smekmånad eller ett större bröllop. I andra fall används en förlovningsring i silver som en stand-in i stället för en ring med äkta diamanter i vitguld. Du bör alltid välja en ring som betyder något för dig, oavsett pris och design. En silverring kan lätt göra det.

Ska jag köpa min förlovningsring på nätet och är det billigare?

I de flesta fall är förlovningsringar 30-40 % billigare på nätet än hos fysiska smyckeshandlare. På grund av det sätt på vilket diamanter säljs och distribueras är diamanter billigare för onlineåterförsäljare. Genom att köpa din förlovningsring online får du både ett större urval av konfliktfria diamanter och konkurrenskraftiga priser. På Abelstedt graverar vi din förlovningsring i 10-18 karat gratis och levererar din ring i en oöverträffad förpackning.

Varför välja Abelstedt för sin förlovningsring?

Abelstedt har tillgång till över 80 % av världens marknad för slipade diamanter. Det innebär att du kan välja exakt den diamant du vill ha om du vill ha en skräddarsydd design. Vi är marknadsledande när det gäller prisvärda, certifierade och etiskt tillverkade diamanter. Vi erbjuder omfattande designalternativ som gör det möjligt för dig att köpa en ring som motsvarar dina mest exakta önskemål. Vi kan tillverka alla typer av förlovningsringar i vitguld och guld. Skicka gärna ett mejl till oss med dina önskemål så återkommer vi till dig så snart som möjligt med ett kostnadsfritt prisförslag på din drömring.

Att köpa en förlovningsring kan vara en långdragen process och det är helt normalt att känna sig lite orolig. Vårt team av engagerade designers och guldsmeder erbjuder dig personlig kundservice, både före och efter att du har köpt din förlovningsring.

Därför är Abelstedt stolt över att kunna erbjuda förlovningsringar av högsta kvalitet och elegans.

Genom ditt köp får du också tillgång till följande policyer:

 • Livstidsgaranti på alla förlovningsringar
 • 30 dagars återvändande
 • Gratis gravyr
 • Vacker förpackning
 • En extra liten gåva vid köp av en förlovningsring med diamant
Gå med i Julie Abelstedts smyckesvärld
Nya kollektioner, stilinspiration, exklusiva pre-releases och mycket mer.

Senaste Stories

Snabb och säker leverans

Abelstedt teamet packar och skickar dina smycken så att du har det säkert inom:

Sverige: 2-4 arbetsdagar
Europa: 2-4 arbetsdagar
Resten av världen: 5-7 arbetsdagar

Återvända inom 30 dagar – inga frågor!

I det osannolika fallet att du vill returnera några av dina nya Abelstedt-artiklar kan du returnera alla oanvända varor inom 30 dagar. Se vår retursida för mer information.

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies på denna webbplats för att anpassa din upplevelse och analysera vår trafik. Genom att klicka på 'Acceptera' samtycker du till användningen av alla cookies.

Julie Abelstedt
Vinn 4000 kr. av smycken
Jag ger bort en shoppingrunda varje månad till en lycklig Abelstedt Club-medlem. Anmäl dig nedan för att delta i den månatliga tävlingen.
Hitta din ringstorlek
Storlek Indre diameter (mm) Inre omkrets (mm) US storlek UK storlek
XXXS 16.3 52 6 L
XXS 17.0 54 7 N
XS 18.0 57 8 P
S 18.8 60 9 R
M 19.6 62 10 T
L 20.4 65 11 V
XL 21.2 67 12 X
XXL 21.8 70 13 Z
Hur man mäter

Bandmetoden

1. Ta tag i ett måttband, ett snöre eller en pappersremsa.

2. Vira den runt fingret du ska bära ringen på – om du skapar en ringstapel, fundera på var på fingret ringen ska sitta – och markera var den förenas med en penna.

3. Lägg ditt snöre eller pappersremsa på en plan yta och mät längden upp till märket med hjälp av en linjal. Använd tabellen ovan för att matcha måttet till närmaste Abelstedt ringstorlek.

Measure finger for ring size

Mät en existerande ring

1. Välj en ring som redan passar fingret bra.

2. Mät ringens innerdiameter i millimeter (mm).

3. Använd måtttabellen ovan för att matcha storleken på din ring till närmaste Abelstedt storlek i mm.

Measure ring size
Abelstedt Blue Box

Abelstedt presenttips

 • If you’re between sizes, go for the larger size if the ring is wide and the smaller size if the ring is narrow.
 • There’s not a large difference between two subsequent sizes on the size chart. If in doubt, go with your gut. You can always exchange the size through our easy returns process.

Till din tjänst

Vår kundtjänst är alltid redo att hjälpa till. Chatta med oss live eller skicka ett mail till oss.

Hitta din ringstorlek
Storlek Inre diameter (mm) Inre omkrets (mm) US storlek UK storlek
XXS 15.3 48 4.5 I
XS 15.9 50 5.5 K
S 16.5 52 6 L
M 17.3 54 7 N
L 17.7 56 7.5 O
XL 18.5 58 8.5 Q
XXL 19.1 60 9 S
Hur man mäter

Bandmetoden

1. Ta tag i ett måttband, ett snöre eller en pappersremsa.

2. Vira den runt fingret du ska bära ringen på – om du skapar en ringstapel, fundera på var på fingret ringen ska sitta – och markera var den förenas med en penna.

3. Lägg ditt snöre eller pappersremsa på en plan yta och mät längden upp till märket med hjälp av en linjal. Använd tabellen ovan för att matcha måttet till närmaste Abelstedt ringstorlek.

Measure finger for ring size

Mät en existerande ring

1. Välj en ring som redan passar fingret bra.

2. Mät ringens innerdiameter i millimeter (mm).

3. Använd måtttabellen ovan för att matcha storleken på din ring till närmaste Abelstedt storlek i mm.

Measure ring size
Abelstedt Blue Box

Abelstedt presenttips

 • If you’re between sizes, go for the larger size if the ring is wide and the smaller size if the ring is narrow.
 • There’s not a large difference between two subsequent sizes on the size chart. If in doubt, go with your gut. You can always exchange the size through our easy returns process.

Till din tjänst

Vår kundtjänst är alltid redo att hjälpa till. Chatta med oss live eller skicka ett mail till oss.

Du går miste om
Black Friday
30% RABATT PÅ ALLT
Prenumerera för tidig tillgång till rean.
Tack!
Du har nu tidig tillgång.
Kopiera rabattkoden nedan och få 30% rabatt på hela butiken!
BF100
black friday banner
Få 10% rabatt på första köp
Få tillgång till nya kollektioner, stilinspiration, exklusiva pre-releases och mycket mer.

10 % rabatt på ditt första köp - inget minimibelopp
Tack för att du är en del av vår smyckesvärld!
Kopiera rabattkoden nedan och få 10% rabatt på ditt första köp.
105ABEC