30-dagars returpolicy

2-4 dagars leverans - se alternativ

Enkel retur och byte

Den ultimata guiden till vård och rengöring av smycken

Den här guiden om smyckesrengöring av Julie Abelstedt går igenom allt du behöver veta för att ta hand om dina smycken, rengöra dina smycken och skydda dina smycken.
av
Julie Abelstedt
Grundare av Abelstedt

Om du inte rengör eller underhåller dina smycken, t.ex. din förlovningsring eller vigselring, kan det leda till missfärgad metall, repor eller till och med förlorade diamanter eller stenar.

Det är enkelt att undvika skador och hålla dina smycken skinande som nya. Det kräver dock att du tar hand om dem.

Men nu kan du känna dig helt trygg eftersom jag i den här guiden kommer att berätta exakt vad du ska göra för att både förebygga skador på dina smycken och för att få dem att se vackra ut igen om skadorna redan har uppstått. Jag kommer först att gå igenom hur du förebygger skador på dina smycken, sedan hur du rengör dem (både metall och stenar) och slutligen vad du kan göra om skadan har uppstått och rengöringen inte kan rädda smyckena.

Låt oss först gå igenom silversmycken och guldpläterade silversmycken.

Silversmycken och guldpläterade silversmycken

Silversmycken kan oxidera med tiden (få svarta fläckar eller bli mörka) om de inte poleras, rengörs och vårdas. Abelstedts silversmycken är inget undantag. Sterling silver är en ädelmetall som kräver rengöring från tid till annan. Guldpläterade silversmycken kan också oxidera och få svarta fläckar, och det är därför också viktigt att du rengör dessa.

Om en minut förklarar jag vad du ska göra om dina smycken är guldpläterade. Om du är osäker på vad guldpläterade silversmycken är, kommer här en kort förklaring.

Vad är guldpläterade silversmycken?

Ett guldpläterat silversmycke är ett massivt silversmycke med en guldplätering som endast ligger på silverets yta. Så när smycket bärs kommer silverfärgen att börja framträda eftersom hela ringen inte är gjord av guld. Det är därför viktigt att du är extra uppmärksam på dina guldpläterade silversmycken, eftersom beläggningen annars snabbt bleknar och smyckena börjar bli silverfärgade.

Förebygga för att skydda: Hur du förvarar dina silversmycken och guldpläterade silversmycken

Om du vill vara helt säker på att dina smycken inte blir mörka kan du inte bara lägga dem i ett smyckeskrin. Lägg dem i en liten smyckesväska som kan hålla så mycket syre som möjligt borta från smyckena.

Innan du förvarar smycken ska du se till att de är rena och torra. Fukt kan få metallen att bli anlöpt eller försämras mycket snabbare. Och om dina smycken är guldpläterade kan fukt få beläggningen att försvinna snabbare.

Jag rekommenderar att du tar bort all smuts och oxidation från silversmycken som ska förvaras i mer än en vecka. Förvaring av smutsiga smycken under en längre tid (oavsett typ av smycken) kan orsaka allvarliga pläteringsproblem.

Hur man polerar och rengör silversmycken och guldpläterade smycken

När din favoritring börjar avge en konstig metallisk lukt eller när ditt signaturhalsband ser fläckigt ut är det dags att få smyckena polerade. Som tur är är det dock enkelt om du gör det rätt. Oxidation förekommer också på guldpläterade silversmycken.

Här är tre huvudsakliga metoder för att rengöra dina silversmycken:

Hemmagjord rengöringsmedel: Du kan ge dina silversmycken glans igen genom att blötlägga dem i 1/2 kopp vit vinäger blandat med 2 matskedar bakpulver i två till tre timmar. Skölj sedan med kallt vatten och torka noggrant. OBS: Om dina smycken är gjorda av guldpläterat silver rekommenderar jag inte den här metoden, eftersom den kan bryta ner beläggningen.

Flytande silverrengöringsmedel: Om du vill ha en enklare lösning rekommenderar jag alltid att du använder en liten mängd silverrengöringsmedel på en mjuk trasa som du gnuggar försiktigt över ytan flera gånger. Detta tar bort fläckar och mörka ränder som kan uppstå. Silverrengöringsmedel kan köpas i de flesta större livsmedelsbutiker.

En silverkrämduk: En silverpolerduk är också en bra lösning om du vill vara extra skonsam mot dina silversmycken. Jag kan särskilt rekommendera detta för guldpläterade silversmycken, eftersom vi här vill skona guldpläteringen.

Hur man får guldplätering att hålla längre

När du köper guldpläterade smycken bör du ta hänsyn till att smycket är silver och bara har en beläggning på ytan av 18 karat guld.

Ringar är särskilt utsatta eftersom de ständigt är i kontakt med många ytor, t.ex. bord, handtag osv. Därför är ringar lättare att bära än örhängen eller halsband. Om du vill ha en ring som behåller sin guldfärg utan att du behöver vara försiktig måste du köpa en ring som är gjord av rent guld, men här är priset tyvärr också helt annorlunda.

För att bevara guldplätering är det viktigt att ta av ringen när du sover, tränar, duschar och tvättar händerna, eftersom dessa saker kan leda till att smycket slits snabbare.

Se till att hålla dina smycken torra. Det snabbaste sättet att förlora beläggningen är om smyckena kommer i kontakt med fukt och vätskor.

Här är några extra tips för att bevara guldplätering:

 1. Ta av dig smyckena innan du simmar i klor- eller saltvatten eller när du i allmänhet är i kontakt med vatten som kan träffa dina guldpläterade smycken.
 2. Ta av dig smyckena innan du ägnar dig åt aktiviteter som får dig att svettas.
 3. Vänta med att sätta på smyckena tills du har applicerat lotion, smink, parfym etc. och området är torrt.
 4. Ta av dig smyckena om du vill att de ska komma i kontakt med något hårt (ta till exempel av dig ringen innan du lyfter vikter).
 5. Förvara dina pläterade smycken på en plats där de inte skaver mot andra hårda ytor och där de kan vara inneslutna i en plastpåse eller en sammetspåse (en behållare per smycke är idealisk).

Om dina smycken redan har förlorat sin beläggning är inte allt förlorat. Du kan blåsa nytt liv i dina smycken genom att låta plätera dem på nytt med 18 eller 24 karat hos din lokala guldsmed.

På Abelstedt kvalitetskontrolleras alla våra guldpläterade smycken för att säkerställa att de har en exakt 10 mikron guldplätering. Den normala beläggningen på andra smyckesmärken är vanligtvis 3-5 mikrometer, så beläggningen på Abelstedts smycken är därför tjock. Det betyder dock inte att beläggningen inte kan blekna om du inte tar hand om den.

Guld och vitguld

Nu vet du hur du rengör dina silversmycken, men hur är det med dina guldsmycken? Det är minst lika viktigt att du rengör dina guld- och vitguldsmycken även om de inte oxiderar som silver. Det är också viktigt att du gör det på rätt sätt eftersom du annars riskerar att riskera rhodiumplätering på din vitguldsring, göra onödiga repor osv.

Hur man förvarar smycken av guld och vitguld

Förvara inte dina guldsmycken i en dragig, fuktig eller kall garderob eller i ett varmt, slutet utrymme. Förvara dem i stället i rumstemperatur utanför direkt solljus. Välj också en plats där luftfuktigheten är konstant låg.

Det finns många smyckeskrin i hårdplast och trä, men för fina guldsmycken bör du hitta något som har ett mjukt tygfoder. På så sätt riskerar du inte att skada guldet med repor. Det bästa av allt är att lägga smyckena i en separat plast- eller smyckesväska så att smyckena inte gnider mot varandra.

Hur du polerar och rengör dina guldsmycken

Vitt guld

Det är lite svårare att underhålla smycken av vitguld än ringar av gult guld eller platina. Anledningen har att göra med hur vitguld tillverkas: Det består av gult guld blandat med vitmetaller och pläterat med plätering (vanligtvis rhodium) för att dölja den gulaktiga färgen. För att inte förstöra rhodiumet och rengöra din vitguldsring på rätt sätt följer du bara stegen nedan:

 1. Förbered en rengöringslösning genom att blanda mild tvål och varmt vatten. Använd inte tvättmedel som innehåller klor eller andra starka kemikalier.
 2. Blötlägg din vitguldsring i lösningen i 20-30 minuter.
 3. Gnugga försiktigt ringen med en mjuk trasa eller borste för att ta bort smuts.
 4. Skölj ringen med ljummet vatten för att ta bort tvålrester.
 5. Torka av vitguldsringen med en ren handduk.

Tips: Om ringen är särskilt smutsig kan du tillsätta några droppar ammoniak till vattnet.

Viktigt: Använd inte slipmedel för att skrubba din vitguldsring så att du inte skadar beläggningen. Även om rhodiumplätering är ganska hållbar och det är osannolikt att den slits av efter en enda rengöring, kommer upprepad användning av hårda material på vitguld att ha en märkbar effekt på ytan.

Om din ring är repad kan du alltid ta med den till en juvelerare och få den slipad bort. Om vitguld poleras för ofta kommer dock rhodiumplätering snabbt att slitas bort. Om detta händer kan du få ringen åter belagd med rhodium.

Förr eller senare behöver ett smycke i vitguld få sin beläggning återställd, men hur snabbt beläggningen försvinner beror på hur ofta du använder och putsar din ring.

Guld

Du behöver inte vara lika försiktig med smycken av gult guld som med vitt guld. Du bör dock fortfarande inte använda starka rengöringsmedel eller för varmt vatten när du rengör den (för att inte tala om rengöringsmedel som slipar för mycket på guldet).

I de flesta fall kan en rengöringsduk ta bort smuts och smuts på en guldring, men om du vill att den ska vara extra ren rekommenderar jag att du använder det här tipset:

 1. Fyll en skål med varmt (icke-kokande) vatten och tillsätt några droppar diskmedel.
 2. Lägg smyckena i vattnet och låt dem ligga i blöt i 10-15 minuter.
 3. Använd en mjuk tandborste eller pensel för att lösa upp smuts. Du kan också använda en mjuk trasa för att skona smyckena lite mer.
 4. Skölj under kranen och torka sedan försiktigt av smyckena med en torr trasa eller en rengöringsduk.

Hur man rengör ädelstenar och ädelstenar i smycken

Om stenarna på dina smycken har börjat se mörka ut eller om de har förlorat sin lyster beror det definitivt på att de är smutsiga, så att ljuset inte längre kan reflekteras. Det kan dock vara lite svårt att åtgärda eftersom mycket smuts sitter under stenen och det är därför inte alltid lätt att ta bort den. Så här gör du för att få stenarna vackra igen utan att skada dem.

Den vanligaste rengöringsmetoden för ädelstenar och ädelstenar

Det vanligaste och mest skonsamma sättet att rengöra stenar i dina smycken är att göra det hemma med den här gör-det-själv-lösningen: ett fat, ljummet vatten, en mjuk tandborste och lite milt diskmedel.

Ju mildare tvålen är, desto bättre. För att göra den ännu renare kan du blanda en droppe diskmedel i en skål med lite ljummet vatten. Låt smyckena ligga i blandningen i några minuter. Använd sedan tandborsten för att försiktigt ta bort smuts och skräp. Försök att komma in bakom stenen med tandborsten, eftersom det ofta är där smutsen sitter. För smuts på svåråtkomliga ställen kan du försiktigt använda en tandpetare för att lossa den.

När du rengör smyckena ska du vara uppmärksam på eventuella lösa stenar eller skador som behöver repareras. Om stenarna är lösa ska du sluta bära smycket tills det kan repareras. Slutligen ska du klappa smyckena torra och låta dem lufttorka helt innan du lägger tillbaka dem för förvaring.

Vad du bör undvika när du rengör ädelstenar och smycken Stenar

Några av de medel som aldrig bör användas vid rengöring av smyckesstenar är klor eller slipmedel som tandkräm. Dessa frätande ämnen innehåller kemikalier som kan skada ädelstenar och metaller.

Undvik att rengöra smyckena i närheten av diskbänken, och om det behövs, se till att täcka diskbänksavloppet så att smyckena inte glider ur handen och faller ner i avloppet.

Kan du fortfarande inte få dina smycken rena eller har din guldplätering redan fallit av?

Om du har provat alla ovanstående rengöringsalternativ rekommenderar jag att du antingen skaffar dig en ultraljudsrengörare eller besöker din närmaste juvelerare för att få dem att rengöra smyckena åt dig med en ultraljudsrengörare. Detta tar vanligtvis bort smutsen och kan ge resultat som du inte kan föreställa dig. Om du redan har gjort ett snabbt besök hos din lokala juvelerare kan du också be dem polera dina smycken eller eventuellt få dem att lägga om dina guldpläterade smycken om du tror att guldet börjar slitas bort.

Jag hoppas att den här guiden har gett dig det du behöver för att dina smycken ska vara vackra i många år framöver. Om inte är du alltid välkommen att skriva till oss via chatt eller e-post, så kan vi säkert svara på dina frågor om dina smycken.

Gå med i Julie Abelstedts smyckesvärld
Nya kollektioner, stilinspiration, exklusiva pre-releases och mycket mer.

Senaste Stories

Snabb och säker leverans

Abelstedt teamet packar och skickar dina smycken så att du har det säkert inom:

Sverige: 2-4 arbetsdagar
Europa: 2-4 arbetsdagar
Resten av världen: 5-7 arbetsdagar

Återvända inom 30 dagar – inga frågor!

I det osannolika fallet att du vill returnera några av dina nya Abelstedt-artiklar kan du returnera alla oanvända varor inom 30 dagar. Se vår retursida för mer information.

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies på denna webbplats för att anpassa din upplevelse och analysera vår trafik. Genom att klicka på 'Acceptera' samtycker du till användningen av alla cookies.

Julie Abelstedt
Vinn 4000 kr. av smycken
Jag ger bort en shoppingrunda varje månad till en lycklig Abelstedt Club-medlem. Anmäl dig nedan för att delta i den månatliga tävlingen.
Hitta din ringstorlek
Storlek Indre diameter (mm) Inre omkrets (mm) US storlek UK storlek
XXXS 16.3 52 6 L
XXS 17.0 54 7 N
XS 18.0 57 8 P
S 18.8 60 9 R
M 19.6 62 10 T
L 20.4 65 11 V
XL 21.2 67 12 X
XXL 21.8 70 13 Z
Hur man mäter

Bandmetoden

1. Ta tag i ett måttband, ett snöre eller en pappersremsa.

2. Vira den runt fingret du ska bära ringen på – om du skapar en ringstapel, fundera på var på fingret ringen ska sitta – och markera var den förenas med en penna.

3. Lägg ditt snöre eller pappersremsa på en plan yta och mät längden upp till märket med hjälp av en linjal. Använd tabellen ovan för att matcha måttet till närmaste Abelstedt ringstorlek.

Measure finger for ring size

Mät en existerande ring

1. Välj en ring som redan passar fingret bra.

2. Mät ringens innerdiameter i millimeter (mm).

3. Använd måtttabellen ovan för att matcha storleken på din ring till närmaste Abelstedt storlek i mm.

Measure ring size
Abelstedt Blue Box

Abelstedt presenttips

 • If you’re between sizes, go for the larger size if the ring is wide and the smaller size if the ring is narrow.
 • There’s not a large difference between two subsequent sizes on the size chart. If in doubt, go with your gut. You can always exchange the size through our easy returns process.

Till din tjänst

Vår kundtjänst är alltid redo att hjälpa till. Chatta med oss live eller skicka ett mail till oss.

Hitta din ringstorlek
Storlek Inre diameter (mm) Inre omkrets (mm) US storlek UK storlek
XXS 15.3 48 4.5 I
XS 15.9 50 5.5 K
S 16.5 52 6 L
M 17.3 54 7 N
L 17.7 56 7.5 O
XL 18.5 58 8.5 Q
XXL 19.1 60 9 S
Hur man mäter

Bandmetoden

1. Ta tag i ett måttband, ett snöre eller en pappersremsa.

2. Vira den runt fingret du ska bära ringen på – om du skapar en ringstapel, fundera på var på fingret ringen ska sitta – och markera var den förenas med en penna.

3. Lägg ditt snöre eller pappersremsa på en plan yta och mät längden upp till märket med hjälp av en linjal. Använd tabellen ovan för att matcha måttet till närmaste Abelstedt ringstorlek.

Measure finger for ring size

Mät en existerande ring

1. Välj en ring som redan passar fingret bra.

2. Mät ringens innerdiameter i millimeter (mm).

3. Använd måtttabellen ovan för att matcha storleken på din ring till närmaste Abelstedt storlek i mm.

Measure ring size
Abelstedt Blue Box

Abelstedt presenttips

 • If you’re between sizes, go for the larger size if the ring is wide and the smaller size if the ring is narrow.
 • There’s not a large difference between two subsequent sizes on the size chart. If in doubt, go with your gut. You can always exchange the size through our easy returns process.

Till din tjänst

Vår kundtjänst är alltid redo att hjälpa till. Chatta med oss live eller skicka ett mail till oss.

Du går miste om
Black Friday
30% RABATT PÅ ALLT
Prenumerera för tidig tillgång till rean.
Tack!
Du har nu tidig tillgång.
Kopiera rabattkoden nedan och få 30% rabatt på hela butiken!
BF100
black friday banner
Få 10% rabatt på första köp
Få tillgång till nya kollektioner, stilinspiration, exklusiva pre-releases och mycket mer.

10 % rabatt på ditt första köp - inget minimibelopp
Tack för att du är en del av vår smyckesvärld!
Kopiera rabattkoden nedan och få 10% rabatt på ditt första köp.
105ABEC